НАТО і Україна поглиблюють співробітництво в сфері інновацій на форумі оборонних новаторів НАТО – Україна

7 червня 2024

Із 4 до 6 червня 2024 року НАТО і Україна зробили подальші кроки з поглиблення співробітництва над розв’язанням найбільш актуальних технічних завдань в сфері оборони і безпеки.

Понад 400 новаторів, підприємців, інвесторів, науковців, дослідників і кінцевих користувачів-операторів із 17 країн, серед яких більше 100 стартапів, взяли участь в триденному форумі оборонних новаторів НАТО – Україна в університеті AGH в Кракові, Польща. Захід був організований у партнерстві з платформою оборонних інновацій українського уряду BRAVE1, підрозділом оборонних інновацій США (DIU) і польським Міністерством національної оборони.

Дискусії особливо точились навколо викликів, які постали перед Україною в світлі швидкого розвитку, виробництва і використання безпілотних повітряних систем (БПС) і систем протидії БПС. Під час форуму також відбувся хакатон з польовими випробуваннями програмного забезпечення для дронів, презентації для інвесторів і інтерактивні панельні засідання. За щедрої підтримки з боку Інноваційного оборонного підрозділу США і  Інноваційної мережі національної безпеки, переможці хакатону отримали приз у 100 тисяч доларів США. Українські новатори також вперше отримали доступ до деякої роботи, зробленої для Прискорювача оборонних інновацій для Північної Атлантики (DIANA) і отримали зворотний зв'язок у реальному часі від Інноваційного фонду НАТО.

Мета полягає в зближенні інноваційних екосистем НАТО і України задля того, щоби не відставати від технологій подвійного застосування, які швидко розвиваються. У травні 2023 року НАТО і Україна провели свій перший Інноваційний діалог високого рівня в штаб-квартирі НАТО.

«Енергія для розширення співробітництва між інноваційними екосистемами України і Альянсу була заразливою, і саме тому члени Альянсу і Україна працюють разом над новою інноваційною угодою в Раді Україна – НАТО», –  сказав Давид ван Веел, помічник Генерального секретаря НАТО з інновацій, гібридних і кіберпитань.

Наталія Кушнерська, головний виконавчий менеджер BRAVE1, високо оцінила таку двосторонню інновацію. «Ми вважаємо, що Україна є центральним вузлом для інновацій в оборонних технологіях. Досвід України в технологіях і веденні бойових дій поєднаний зі знаннями і досвідом союзників має потенціал стати технологічною основою для більш безпечної і захищеної Європи», –  сказала вона.

Генерал-майор Едвард Воген, виконавчий директор Об’єднаної секції термінового забезпечення в Офісі помічника міністра оборони США з питань матеріально-технічного і тилового забезпечення  підкреслив життєву важливість інновацій в світлі війни, яка точиться в Україні вже третій рік поспіль.  «Хоробрі українці і українки борються для того, щоби захистити себе і наші спільні цінності», –  сказав він. –  Інноваційний дух їхнього народу веде до швидкого освоєння технологій, підтверджуючи необхідність співробітництва».