НАТО і Україна розпочинають великий перегляд оборонних закупівель

19 березня 2024

Конференція, присвячена новому етапу партнерства НАТО з Україною, відбудеться цього тижня в Люксембурзі. Делегати з НАТО і України зберуться для обговорення модернізації процесу українських оборонних закупівель, зробивши їх швидшими, більш сталими і прозорими. Стейсі Каммінгс, генеральний менеджер Агентства НАТО з матеріально-технічного забезпечення і закупівель, відкриє конференцію, а серед доповідачів будуть заступник міністра оборони України Дмитро Клименков і Том Гоффус, помічник Генерального секретаря НАТО з питань операцій.

Удосконалення оборонних закупівель залишається головним пріоритетом для України, і НАТО прагне допомогти з цим процесом, забезпечивши його відповідність кращим зразкам в Альянсі. НАТО продовжить максимально підтримувати Україну на кожному етапі.

Стратегічний огляд оборонних закупівель НАТО – Україна є частиною  Комплексного пакету допомоги Альянсу – ініціативи, започаткованої в 2016 році на підтримку здатності України посилювати власну безпеку і запроваджувати широкомасштабні реформи. Огляд, який підтримує Норвегія і проводиться на запит  Міністерства оборони України, очолюють фахівці з цих питань з країн НАТО і України у тісній співпраці з Агентством НАТО із закупівель. 

Метою огляду є допомога Україні в реформуванні її системи оборонних закупівель і узгодженні її з практикою і стандартами НАТО. Його рекомендації забезпечуватимуть більшу підзвітність, прозорість і оперативну сумісність, допомагаючи прокласти шлях до майбутнього членства України в Альянсі. Конференція цього тижня представила початок першого етапу огляду, на якому створюються робочі групи для вироблення набору рекомендацій політики, які мають бути затверджені на Вашингтонському саміті в липні.