Генеральний секретар закрив Мюнхенську безпекову конференцію наголосивши на важливості єдності в НАТО і підтримки України

19 лютого 2024

Генеральний секретар Єнс Столтенберг в неділю, 18 лютого 2024 року, завершив три дні переговорів на Мюнхенській безпековій конференції, наголосивши, що світ став небезпечнішим, але НАТО стала сильнішою.

У суботу, виступаючи разом із американським сенатором Пітом Рікетсом і естонською Прем’єр-міністеркою Каєю Каллас, пан Столтенберг сказав, що НАТО ніколи не сприймає мир як належне, але немає прямої  військової загрози для жодного із союзників з НАТО. Пан Столтенберг підкреслив рекордне збільшення оборонних видатків і виробництва боєприпасів в Альянсі, як на приклад того, як Альянс адаптується до небезпечнішого світу. Щодо України, пан Столтенберг вітав посилення допомоги Києву з боку європейських членів Альянсу і Канади, і попередив, що нині існує «невідкладна і термінова потреба», щоб те ж саме зробили і США. Він також закликав Росію відповісти на «серйозні запитання» щодо смерті Олексія Навального, наголосивши, що Росія несе всю відповідальність, і сказавши, що найкращим способом вшанувати пам'ять Навального буде продовження підтримки України в її боротьбі за свободу і незалежність. 

На полях конференції Генеральний секретар мав низку двосторонніх зустрічей, зокрема з Його Величністю Королем Йорданії Абдуллою ІІ, Його Високістю принцом Фейзалом бін Фарханом Аль-Саудом, міністром закордонних справ Королівства Саудівської Аравії; катарським Прем’є-міністром і міністром закордонних справ Мохаммедом бін Абдулрахманом бін Яссімом Аль Тхані; Прем’єр- міністеркою Данії Метте Фредеріксен; Прем’єр-міністром Норвегії Йонасом Гахром Стьоре; Прем’єр- міністром Північної Македонії Талатом Зафері і Президентом Чорногорії Яковом Мілатовічем. 

У розмові з двома двопартійними делегаціями Сенату США пан Столтенберг наголосив, що сильна НАТО в національних інтересах США і підкреслив необхідність термінового  схвалення подальшої допомоги Україні з боку США. Він також зазначив, що підтримка України є прикладом справжнього трансатлантичного розподілу тягаря і привітав історичне зростання оборонних видатків членів Альянсу.

Перебуваючи у Мюнхені, Генеральний секретар також зустрівся зі спеціальним посланником Президента США з питань клімату Джоном Керрі; директором Гугл і Алфавіт Сундаром Пічаєм, президентом і директором Локхід Мартін Джеймсом Тейклетом; і з делегацією Боїнга, зокрема з президентом і директором Боїнг Дефенс Тедом Колбертом, старшим віцепрезидентом Глобал паблік полісі Стівеном Біганом і д-ром Бренданом Нельсоном, президентом Боїнг глобал. 

У п’ятницю Генеральний секретар разом з президентом Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн і Прем’єр-міністром Баварії Маркусом Сьодером відвідав Трансатлантичний форум ХСС.