Міністри оборони обговорюють посилення стримування і оборони НАТО, а також підтримку України

16 лютого 2024

Міністри оборони країн НАТО зібрались в четвер, 15 лютого 2024 року, для обговорення стримування і оборони НАТО, а також підтримки України.

Звертаючись після засідання до ЗМІ, Генеральний секретар Єнс Столтенберг підкреслив «історичний прогрес» в збільшенні оборонних видатків. «До кінця 2024 року європейські члени Альянсу і Канада додадуть на оборону понад 600 мільярдів доларів з часу, коли ми дали обіцянку щодо інвестицій в оборону», –  сказав він, зазначивши, що він очікує, що цього року 18 членів Альянсу витрачатимуть на оборону 2% свого ВВП.
Міністри також обговорили хід збільшення виробництва боєприпасів. Генеральний секретар чітко сказав, що існує «необхідність переходу від повільного темпу виробництва мирних часів на високі темпи виробництва, яких вимагає конфлікт», для того, щоби поповнити запаси і продовжувати підтримувати Україну. За минулі місяці НАТО узгодила контракти на 10 мільярдів доларів США. «Це допомагає Україні, зміцнює НАТО і забезпечує більше робочих місць для висококваліфікованих працівників в Європі і Північній Америці», –  сказав пан Столтенберг.

Міністри також обговорили погіршення безпекового середовища. Генеральний секретар підтвердив, що хоча «ми не бачимо жодної безпосередньої військової загрози Альянсу, НАТО продовжує працювати над тим, щоб у Москви не було місця для хибних розрахунків щодо нашої готовності захистити усіх членів Альянсу». Найбільші навчання НАТО за десятиріччя, «Стедфаст дефендер – 24», які відбуваються зараз, завдяки яким союзники демонструють свої сили і засоби та здатність швидко перекидати війська в Альянсі для оборони східного флангу.

Насамкінець, члени Альянсу обмінялись думками з українським міністром оборони Рустемом Умеровим, який приєднався до засідання Ради Україна – НАТО в дистанційному режимі. Підкресливши важливість продовження підтримки, пан Столтенберг привітав нещодавнє оголошення про підтримку – зокрема з боку Канади, Фінляндії і Норвегії – із забезпечення провідних сил і засобів, таких як обладнання і запчастини для літаків F-16, та ППО. Він також вітав те, що група союзників збирається разом з метою забезпечення одного мільйона дронів для України, і що 20 членів НАТО домовились сформувати коаліцію з розмінування для України.

На засіданні міністри оборони також вирішили створити в Польщі Об’єднаний аналітичний, навчальний і освітній центр НАТО – Україна для обміну досвідом, отриманим від російської війни, і створення структури для навчання і тренування українських військ разом з їхніми колегами з Альянсу. «Разом союзники з НАТО забезпечують 99% усієї військової допомоги Україні, і наші довгострокові зобов’язання необхідні для збереження свободи України»,  –  сказав на завершення пан Столтенберг. «Ми будемо продовжувати стояти з Україною задля безпеки України і нашої безпеки».