Генеральний секретар учасникам Контактної групи з оборони України: «Підтримка України важлива для безпеки України і НАТО»

24 січня 2024

Беручи участь у віртуальному засіданні Контактної групи борони України у вівторок, 23 січня 2024 року, Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг привітав зобов’язання членів Альянсу продовжувати підтримку України зараз і в довгостроковій перспективі.

Генеральний секретар наголосив, що російські масовані удари вказують на термінову необхідність посилення протиповітряної оборони України. Через очолювану США Контактну групу оборони України союзники з НАТО вже передали Україні широкий спектр систем ППО, серед яких «Патріот», IRIS-T і NASAMS. Додатково, в рамках Пакету комплексної допомоги НАТО (CAP), Альянс передає ще більше зимового обладнання, обладнання для розмінування і пального, допомагаючи Україні пройти складну зиму, сказав пан Столтенберг.

Генеральний секретар описав підтримку НАТО збільшенню забезпечення боєприпасами, в тому числі нещодавню закупівлю 1000 ракет-перехоплювачів «Патріот» через Агентство НАТО з матеріально-технічного забезпечення і закупівель (NSPA). Також сьогодні пан Столтенберг оголосив, що НАТО уклала контракт на закупівлю майже 220 тисяч артилерійських снарядів вартістю 1,2 мільярда американських доларів через NSPA. Це поповнить запаси членів Альянсу, які продовжують посилювати протиповітряну оборону України. Пан Столтенберг наголосив, що НАТО зобов’язалась надавати Україні довгострокову підтримку. У Вільнюсі члени Альянсу домовились розширити CAP НАТО і зробити її багаторічною програмою задоволення критичних короткострокових потреб і розбудови довгострокової оперативної сумісності допомагаючи захистити населення України, її критичну інфраструктуру і збройні сили.

Говорячи про майбутнє, Генеральний секретар закликав членів і партнерів Альянсу продовжувати надавати Україні допомогу, необхідну їй для того, щоби взяти гору. Він зазначив, що НАТО стоятиме поряд з Україною і надалі, тому що це важливо для безпеки України і Альянсу.