Генеральний секретар НАТО на Всесвітньому економічному форумі: «Підтримка для України – не благодійність; це інвестиція в нашу власну безпеку»

17 січня 2024

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг у вівторок, 16 січня 2024 року, взяв участь у щорічному зібранні Всесвітнього економічного форуму в Давосі, Швейцарія, і підкреслив важливість продовження підтримки України.

Визнаючи, що ситуація на полі бою «надзвичайно складна», росіяни «зараз тиснуть на багатьох фронтах», пан Столтенберг підкреслив, що «існують також і підстави для оптимізму». Він наголосив на вражаючих досягненнях України у звільненні своєї території; відкритті коридору для експорту зерна в Чорному морі; і у загальному виживанні як суверенної незалежної держави. І навпаки, він сказав, що «Росія програла в тому, що вона хотіла досягти цією війною, а саме, контролю над Україною»; українці тепер міцно зорієнтовані на Захід, прагнуть членства в НАТО і Європейському союзі. Генеральний секретар також підкреслив, що «підтримка  України – не благодійність, це інвестиція в нашу власну безпеку». Вказавши на зростаючу глобалізацію безпеки, пан Столтенберг зазначив, що близькі партнери НАТО Японія і Південна Корея також стурбовані війною Росії проти України, тому що перемога президента Путіна може посилити вірогідність застосування сили в інших місцях Пекіном. 

Генеральний секретар виступив на панелі «Як убезпечити світ, якому загрожує небезпека» разом з міністром закордонних справ Фінляндії Еліною Валтонен, міністром закордонних справ Німеччини Анналеною Бербок, міністром закордонних справ Нігерії Юсуфом Туггаром, міністром закордонних справ Саудівської Аравії принцом Фейзалом бін Фарханом Аль Саудом і американським сенатором Крісом Кунсом. Дискусію вів президент Всесвітнього економічного форуму Бьорге Бренде.

Раніше цього дня Генеральний секретар, разом з Президентом Володимиром Зеленським і Президентом Європейської Комісії Урсулою фон дер Ляєн, взяв участь у діалозі між політичними лідерами, керівниками компаній та іншими офіційними особами, задля обговорення ролі глобальних приватного і державного секторів у довгостроковій відбудові України.

Перебуваючи в Давосі, Генеральний секретар також виступить на закритому засіданні Міжнародної ради бізнесу. Він також проведе зустрічі з рядом світових лідерів, серед яких Президент Зеленський, Президент Польщі Анджей Дуда, Президент Швейцарії Віола Амгерд і Прем’єр-міністр Іраку Мохаммед Шиа Аль-Судані.