Генеральний секретар завершив засідання міністрів закордонних справ: «Україна ніколи раніше не була так близька до НАТО»

29 листопада 2023

Міністри закордонних справ країн НАТО в середу, 29 листопада 2023 року, завершили два дні засідань у Брюсселі, на яких вони розглядали підтримку України, хід підготовки до Вашингтонського саміту і нагальні проблеми безпеки, в тому числі на західних Балканах і на півдні по сусідству з НАТО.

Рада Україна – НАТО  вперше зібралась на рівні міністрів закордонних справ за участю міністра закордонних справ України Дмитра Кулєби. Виступаючи після засідання, Генеральний секретар Єнс Столтенберг оголосив, що члени Альянсу схвалили амбіційну програму роботи на наступний рік. Вона передбачає енергетичну безпеку, інновації і оперативну сумісність. Він зазначив: «Ми зараз трансформуємо пакет Комплексної допомоги НАТО на багаторічну програму допомоги. Допомагаючи Україні перейти від радянських обладнання і стандартів на обладнання і стандарти НАТО. І зробити свої збройні сили повністю сумісними з нашими».

Міністри закордонних справ також обговорили шлях України до членства в Альянсі і виробили рекомендації щодо пріоритетних реформ в Україні, включно з боротьбою проти корупції, посилення верховенства права і підтримки прав людини і прав меншин. Генеральний секретар сказав, що «минулого року Україна перемогла в битвах за Київ, Харків, Херсон. Цього року вона продовжує завдавати Росії тяжких втрат … Найважливіше те, що Україна залишається суверенною, незалежною, демократичною державою. Це головне досягнення – велика перемога». Він підкреслив, що «Україна ніколи раніше не була так близька до НАТО», наголосивши, що «ми будемо продовжувати підтримувати їх на шляху до членства».

Говорячи про ситуацію на місцях, пан Столтенберг підкреслив значний прогрес, досягнутий Україною цього року, як на суші, так і в Чорному морі. Тим часом, він сказав, що Росія втрачає свій політичний вплив у ближньому зарубіжжі, зазнала понад 300 тисяч втрат і втратила значну частину своїх звичайних збройних сил, і зазнає економічного тиску. Росія зараз «слабша політично, військово і економічно … рік за роком Москва віддає своє майбутнє під заставу Пекіна», –  сказав він, підсумувавши, що «усе це підкреслює стратегічну помилку Путіна, який напав на Україну».