Військовий комітет НАТО провів перше засідання у новому форматі Україна – НАТО

16 листопада 2023

16 листопада 2023 року Військовий комітет НАТО провів першу зустріч Ради Україна – НАТО у форматі військових представників. Хоча військові представники НАТО регулярно взаємодіють зі своїми українськими колегами, особливість цього нового формату полягає в тому, що Україна сидить серед членів Альянсу.
 
Голова Військового Комітету НАТО адмірал Бауер тепло привітав українського військового представника генерал-майора Сергія Салкуцана, коли він зайняв своє місце між Туреччиною і Сполученим Королівством. «Я радий вітати вас за цим столом і в цьому належному форматі. Ми очікуємо на використання цієї нової і удосконаленої арени для комплексного обговорення українських питань і їхнього впливу на регіональну і глобальну безпеку»,  –  відзначив голова в своєму слові.

Взявши за ним слово, генерал-майор Салкуцан подякував Військовому комітетові НАТО за проведення цього першого засідання в такий важливий час і за його постійну підтримку. «Для мене честь приєднатись до вас усіх і зайняти це місце серед членів Альянсу – але передусім ми справді вважаємо за честь бути частиною родини партнерів НАТО і ми очікуємо на те, що станемо ще ближчими. Підтримка, яку надають НАТО і члени Альянсу, допомагає нам у нашій боротьбі за повернення наших територій, наших домівок і нашої свободи. Цей новий формат демонструє важливість відносин, які Україна і НАТО розбудовують разом вже майже 30 років», – зазначив він.

Потім український військовий представник ознайомив учасників з ходом військових дій з відтиснення російських загарбників, поточними потребами у силах і засобах для продовження боротьби, а також з деякими уроками, які Україна вже засвоїла під час цієї війни. У відповідь адмірал Бауер наголосив на необхідності не лише продовження, а й активізації підтримки, додавши: « Підтримка Україна в наших власних інтересах безпеки, тому що світ стане більш небезпечним місцем, якщо президент Путін отримає те, що він хоче, за допомогою сили. НАТО повинна продовжувати надавати підтримку для того, щоб Україна взяла гору як суверенна держава», –  підкреслив він.

На завершення зустрічі генерал-майор Салкуцан презентував Військовому комітетові НАТО уламок російського гелікоптера, збитого Збройними силами України в перші кілька днів широкомасштабного російського наступу в лютому 2022 року. «Цей уламок представляє справедливу боротьбу України за повернення своєї батьківщини. Українці мають волю, силу і рішучість повернути те, що завжди належало їм по праву. І НАТО стоятиме з Україною так довго, скільки буде потрібно»,  –  сказав на завершення адмірал Бауер.

Відповідно до деталей Ради Україна – НАТО (NUC), узгоджених на Вільнюському саміті, структура Ради включає NUC у форматі військових представників, на рівні як начальників Генеральних штабів, так і військових представників