Енергетична безпека у центрі уваги на засіданні Ради Україна – НАТО

8 листопада 2023

У середу, 8 листопада 2023 року, в штаб-квартирі НАТО відбулось засідання Ради Україна – НАТО (NUC), на якому обговорювалась енергетична безпека. На засіданні, в якому взяли участь заступник міністра енергетики України Фарід Сафаров, заступник голови Державної служби спеціального зв’язку і захисту інформації України Олександр Потій і заступник начальника штабу Українських військово-повітряних сил Геннадій Шелудько.

Заступник Генерального секретаря наголосив, що минулого року Росія намагалась використовувати зиму як зброю проти України, запустивши сотні дронів і ракет по енергетичній системі України і здійснюючи кібератаки проти неї. Пан Джоане високо оцінив стійкість України перед лицем цих атак і швидкий і інноваційний ремонт її енергетичної мережі. Він також вітав роль союзників, які постачали до України системи ППО, забезпечили експорт електроенергії в надзвичайних ситуаціях і передавали запчастини і автотрансформатори для пом’якшення наслідків ударів.

Девід ван Віл, помічник Генерального секретаря з питань нових викликів безпеці, також ознайомив учасників засідання з роллю, яку НАТО відіграє в допомозі України в сфері енергетичної безпеки. Рада Україна  – НАТО  – це спільний орган, в якому члени Альянсу і Україна збираються разом для консультацій у разі кризи і спільного прийняття рішень. Сьогоднішня зустріч NUC була четвертою з часу першого засідання на Вільнюському саміті в липні за участю Президента України Володимира Зеленського.