Генеральний секретар НАТО звернувся до учасників першого Міжнародного форуму оборонної промисловості в Києві: «Без промисловості не буває оборони»

29 вересня 2023

Звертаючись до учасників першого засідання Міжнародного форуму оборонної промисловості в Києві у п’ятницю, 29 вересня 2023 року, Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг віддав належне українському народові і збройним силам, чия хоробрість і героїзм, з якими вони відбивають російську брутальну агресивну війну, надихають світ.
 

«Проте однією хоробрістю не зупинити дрони, героїзм сам не може перехопити ракети. Україні потрібні засоби високої якості, у великій кількості і швидко», –  сказав пан Столтенберг, зазначивши, що «без промисловості не буває оборони».

З початку повномасштабної російської агресії минулого року багато членів Альянсу значно скоротили свої запаси заради підтримки України. НАТО працює за допомогою свого Плану дій з виробництва оборонної продукції над зведенням попиту і посиленням оперативної сумісності. Агентство НАТО з матеріально-технічного забезпечення і закупівель опікується низкою важливих ініціатив, в тому числі рамковими контрактами на 2,4 мільярда євро із закупівлі основних боєприпасів, серед яких на один мільярд євро твердих замовлень на такі засоби, як 155-міліметрові  артилерійські снаряди, протитанкові керовані ракети і боєприпаси для основного бойового танку.

Генеральний секретар похвалив винахідливість української оборонної промисловості, сказавши: «Від дронів до розмінування Україна здійснює інновації з блискавичною швидкістю». Він зазначив, що «що сильнішою Україна буде на полі бою, то сильнішою буде її позиція за будь-яким столом переговорів. Отже, хоча це може звучати як парадокс, зброя для України  –  це шлях до миру».

У форумі взяли участь багато оборонних підприємств Альянсу, представляючи понад 20 країн. НАТО представляла помічниця Генерального секретаря з оборонних інвестицій Венді Гілмор.