Генеральний секретар в Києві: «Україна близька до НАТО як ніколи раніше»

28 вересня 2023

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг відвідав Київ у четвер, 28 вересня 2023 року, наголосивши на потужній підтримці Україні з боку НАТО під час спілкування з Президентом Володимиром Зеленським і членами його уряду. Назвавши Київ «місто, яке займає особливе місце в серцях вільного світу», пан Столтенберг віддав належне лідерству Президента Зеленського і героїзму Збройних сил України, вітаючи те, що Україна «поступово повертає землю» в своєму тяжкому контрнаступі.

«Україніці б’ються за свої сім’ї, своє майбутнє, свою свободу; Москва воює за імперські  марення», –  сказав Генеральний секретар. Він вітав потужну підтримку України з боку союзників з НАТО і багатьох партнерів у Контактній групі з оборони України, де понад 50 країн надають підтримку і забезпечення. Він також зазначив, що більше 140 країн виступили в ООН за суверенітет України. «Тим часом Росія зменшується на світовій арені, відрізана від світових ринків, не бере участі в міжнародних самітах і опустилась до намагань отримати зброю у таких режимів, як Іран і Північна Корея», –  сказав він.

Пан Столтенберг вітав те, що усі члени Альянсу погодились з тим, що Україна вступить до НАТО і вказали на три історичних рішення Вільнюського саміту, які допоможуть зробити це реальністю. «По-перше, ми скоротили ваш шлях до НАТО з двох до одного кроку, знявши вимогу щодо Плану дій з підготовки до членства», –  зазначив він. «По-друге, ми узгодили програму для того, щоб зробити Збройні сили України більш оперативно сумісними з вашими майбутніми союзниками», –  наголосив він. «По-третє, ми зміцнили наші політичні зв’язки до безпрецедентного рівня, створивши Раду Україна – НАТО, орган, де ми можемо консультуватись і приймати рішення разом». Генеральний секретар наголосив: «Ці три рішення означають, що Україна тепер близька до НАТО як ніколи раніше».

Генеральний секретар також підкреслив, що члени Альянсу продовжують надавати найсучасніші сили і засоби, допомагаючи відбивати вторгнення, серед яких сучасні танки, передові ракетні системи і ППО, а також підготовка пілотів для F-16. «Це колективні зусилля усіх союзників з НАТО», –  сказав він, зазначивши, що з майже ста мільярдів євро, виділених на військову підтримку України з минулого року, майже половина надійшла від європейських членів Альянсу і Канади. Він також привітав плани України спільно виробляти збройні системи зі Сполученими Штатами, і сказав, що він очікує на подальші гарні новини з п’ятничного Міжнародного форуму оборонної промисловості в Києві, в якому візьмуть участь НАТО і понад 20 країн. Сказавши, що «без промисловості немає оборони», пан Столтенберг відзначив, що НАТО роками здійснює спільні закупівлі і зараз ще більше посилює це, в тому числі великі закупівлі боєприпасів.

«Що сильнішою стає Україна, то ближче ми стаємо до закінчення російської агресії», –  сказав пан Столтенберг. «Росія може покласти зброю і припинити цю війну сьогодні; Україна не має такого варіанту», – зазначив він. «Якби Україна здалась, це не означало би миру, це означало би брутальну російську окупацію. Мир за будь-яку ціну не може бути миром загалом. Україні потрібен справедливий і сталий мир, і тому я всіляко вітаю план Президента Зеленського з десяти пунктів щодо досягнення цієї мети». Він на завершення сказав: «Майбутнє України в НАТО. Працюючи разом з вами над вашою підготовкою до такого майбутнього, НАТО стоятиме поряд з Україною так довго, скільки буде потрібно».

Перебуваючи в Києві, Генеральний секретар поклав вінок до Стіни пам’яті про загиблих в Україні, віддавши данину усім тим, хто постраждав і віддав життя захищаючи свою батьківщину.

Це був п’ятий візит пана Столтенберга до України  як Генерального секретаря НАТО і другий з початку повномасштабного російського вторгнення.