Заступник Генерального секретаря наголосив на Кримській платформі на непохитній підтримці України

23 серпня 2023

Заступник Генерального секретаря НАТО Мірча Джоане в середу, 23 серпня 2023 року, взяв участь у третьому саміті Міжнародної кримської платформи. Він окреслив рішення, які були прийняті лідерами НАТО на Вільнюському саміті в липні, з метою як ніколи раніше наблизити Україну до Альянсу.

«Підтримка України з боку НАТО лишається непохитною», –  сказав пан Джоане. На Вільнюському саміті вперше відбулось засідання нової Ради Україна – НАТО, на якому Україна і союзники з НАТО як рівні зібрались за столом для проведення консультацій у кризових ситуаціях і спільного прийняття рішень. Також у Вільнюсі НАТО затвердила новий багаторічний пакет допомоги з метою зробити Збройні сили України повністю оперативно сумісними з НАТО, і вирішили зняти вимогу щодо Плану дій щодо членства.

Заступник Генерального секретаря наголосив на тому, як важливо «нам продовжувати надавати військову підтримку Україні» для того, щоб Україна досягала подальшого прогресу, звільняла більше територій і мала сильну позицію за столом переговорів. Він вітав те, що союзники з НАТО продовжують робити важливі оголошення про військову підтримку, і навів передання літаків-винищувачів F-16 Нідерландами і Данією  як свіжі приклади. «Україні вирішувати умови миру. Завданням НАТО і завданням усіх друзів України є підтримувати вас. І ви можете розраховувати на нашу подальшу підтримку так довго, скільки буде потрібно», –  сказав на завершення заступник Генерального секретаря.