Рада Україна – НАТО обговорила серйозну ситуацію з безпекою в Чорному морі

27 липня 2023

Рада Україна – НАТО зібралась у середу, 26 липня 2023 року, для обговорення серйозної ситуації з безпекою в Чорноморському регіоні внаслідок одностороннього виходу Росії з Чорноморської зернової ініціативи, про яку домовлялись ООН і Туреччина. Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг зібрав засідання на запит Президента Зеленського про консультацію з кризи. Головував у Раді заступник Генерального секретаря Мірча Джоане.

Члени Альянсу і Україна рішуче засудили рішення Росії вийти з Чорноморської зернової домовленості і її навмисні спроби зупинити експорт української сільгосппродукції, від якого залежать сотні мільйонів людей в усьому світі. Вони також засудили нещодавні російські удари по Одесі, Миколаєву та інших портових містах, включно з цинічним ударом російського безпілотника по українському зерносховищу в портовому місті Рені на Дунаї, дуже близько до румунського кордону. Союзники вказали на те, що нова російська зона попередження в Чорному морі, в межах виключної економічної зони Болгарії, створила нові ризики прорахунків і ескалації, а також серйозні перешкоди для свободи судноплавства.

Заступник Генерального секретаря Мірча Джоане сказав: «Росія продовжує демонструвати цілковиту неповагу до міжнародного права і людей в усьому світі, які залежать від українського зерна. Росія загрожує цивільним кораблям, тероризує мирні міста і знищує об’єкти світової культурної спадщини своїми брутальними атаками. НАТО згуртована. Ми солідарні з нашими чорноморськими союзниками, ми будемо продовжувати захищати один одного і  продовжуватимемо підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно».

Генеральний секретар Єнс Столтенберг сказав: «Росія несе цілковиту відповідальність за свої небезпечні дії, що ведуть до ескалації в Чорноморському регіоні. Росія повинна припинити використовувати голод як зброю і загрожувати найбільш вразливому населенню світу продовольчою нестабільністю. Російські дії також становлять значні ризики для стабільності Чорноморського регіону, який має стратегічне значення для НАТО. Союзники також посилюють свою підтримку України і збільшують свою пильність. Ми готові захищати кожен дюйм території Альянсу від будь-якої агресії».

Члени Альянсу вітають продовження зусиль Туреччини з відновлення зернової домовленості і зусилля інших членів Альянсу – в тому числі Болгарії і Румунії – а також Європейського союзу і ООН із забезпечення продовження експорту українського зерна сушею і морем. Члени Альянсу також чітко сказали, що вони будуть продовжувати надавати Україні велику військову, економічну і гуманітарну допомогу.

НАТО і члени Альянсу посилюють спостереження і розвідку в Чорноморському регіоні, в тому числі за допомогою морських патрульних літаків і БПЛА. З минулого року, у відповідь на російську агресивну війну проти України, НАТО значно збільшила свою присутність в регіоні, в тому числі двома новими багатонаціональними бойовими групами в Болгарії і Румунії.

Сьогодні відбулось друге засідання Ради Україна – НАТО після інавгураційного засідання на Вільнюському саміті раніше в липні. До послів країн НАТО і запрошеної до вступу Швеції по відеомосту приєднались Олександр Кубраков, заступник Прем’єр-міністра України і міністр громад, територій і інфраструктури; та бригадний генерал Олексій Громов, заступник начальника Головного оперативного управління (J3) Генерального штабу Збройних сил.