Генеральний секретар завершив історичний саміт НАТО у Вільнюсі

12 липня 2023

Завершуючи саміт у Вільнюсі в середу, 12 липня 2023 року, Генеральний секретар Єнс Столтенберг вітав прийняття лідерами НАТО важливих рішень з адаптації Альянсу до майбутнього. Союзники узгодили найдетальніші і міцні оборонні плани з часів холодної війни, посилили свої зобов’язання щодо інвестицій в оборону, домовились наблизити Україну до НАТО і поглиблювати партнерства в усьому світі.

Пан Столтенберг головував на інавгураційному засіданні Ради Україна – НАТО  в середу, де до членів Альянсу приєднався Президент України Володимир Зеленський. Генеральний секретар підкреслив, що віднині НАТО  і Україна будуть зустрічатись в Раді «для обговорення і прийняття рішень як рівні». Він також вітав те, що члени Альянсу домовились про новий багаторічний пакет допомоги Україні в переході від обладнання і стандартів радянської доби на обладнання і стандарти НАТО і забезпечення її збройним силам цілковитої оперативної сумісності з НАТО. Пан Столтенберг також вітав нові оголошення кількох членів Альянсу про підтримку.

На саміті члени Альянсу також підтвердили, що Україна буде членом НАТО і домовились скасувати вимогу щодо Плану дій щодо членства. «Це змінить шлях України до членства з двоетапного процесу на одноетапний процес», –  сказав пан Столтенберг. «Ми запросимо Україну до вступу до НАТО, коли члени Альянсу погодяться з тим, що умови виконані». Він зазначив, що Україна зараз ближче до НАТО як ніколи раніше».
Генеральний секретар наголосив, що союзники повинні забезпечити, що коли завершиться ця війна, будуть існувати надійні домовленості для безпеки України. Ми вітаємо, що багато союзників вже пообіцяли довгострокову безпекову допомогу Україні.

Раніше, в середу, пан Столтенберг головував на зустрічі членів Альянсу з лідерами Австралії, Японії, Нової Зеландії, Республіки Корея  і Європейського союзу. Він сказав, що «НАТО – регіональний Альянс, але перед нами постають глобальні виклики». Генеральний секретар зазначив, що глобальна самовпевненість Пекіна і війна Москви проти України вимагають ще більшої координації між НАТО, ЄС і індо-тихоокеанськими партнерами Китаю, і що вони працюватимуть ще тісніше разом, рішуче відстоюючи міжнародний порядок, заснований на правилах. 

На завершення пан Столтенберг сказав, що «НАТО більш згуртована як ніколи раніше» і подякував Президентові Науседі, литовському уряду і мешканцям Вільнюса за те, що приймали цей історичний саміт. Наступний саміт НАТО відбудеться у Вашингтоні, округ Колумбія, в 2024 році на відзнаку 75-ї річниці заснування Альянсу.