Генеральний секретар : «Вільнюський саміт зробить Україну сильнішою, підсилить можливості стримування і оборони НАТО»

7 липня 2023

Представляючи Вільнюський саміт в штаб-квартирі НАТО у п’ятницю, 7 липня 2023 року, Генеральний секретар Єнс Столтенберг сказав, що зустріч лідерів Альянсу «буде чітким сигналом: НАТО згуртована, і російська агресія не матиме результату».

«Я очікую від лідерів Альянсу домовленості про пакет з трьох елементів, який наблизить Україну до НАТО», – сказав пан Столтенберг. До пакету увійдуть багаторічна програма допомоги задля забезпечення оперативної сумісності; удосконалені політичні зв’язки – Президент Зеленський візьме участь в першому засіданні нової Ради Україна – НАТО; і підтвердження того, що Україна стане членом НАТО, з єдністю поглядів на те, як наблизити Україну до цієї мети.

Члени Альянсу також будуть робити важливі кроки з посилення стримування і оборони, ухваливши три нових регіональних оборонних плани для протидії двом головним загрозам НАТО: Росії і тероризму. Ці плани будуть забезпечені підтримкою 300-тисячних військ на високому рівні готовності включно із значними повітряними і морськими бойовими силами.

Очікується, що члени Альянсу затвердять План дій з виробництва оборонної продукції «задля об’єднання попиту, збільшення потенціалу і посилення оперативної сумісності» і більш амбіційні зобов’язання щодо інвестицій в оборону, за якими мінімум 2% Валового внутрішнього продукту інвестуватиметься щорічно в оборону. Генеральний секретар вітав той факт, що оприлюднені сьогодні нові розрахунки оборонних витрат НАТО вказують на реальне збільшення у 8,3% для європейських членів Альянсу і Канади в 2023 році. «Це найбільше зростання за десятиріччя, і дев’ятий поспіль рік зростання наших оборонних видатків», –  сказав Генеральний секретар. «Отже, європейські союзники і Канада інвестують понад 450 мільярдів доларів США додатково з того часу, як ми узгодили наше зобов’язання щодо оборонних інвестицій в 2014 році».

У Вільнюському саміті також візьмуть участь лідери Австралії, Нової Зеландії, Японії і Південної Кореї, а також Європейського союзу. Це буде перший саміт для Фінляндії  як союзника з НАТО, підкреслив Генеральний секретар і зазначив: « Ми з нетерпінням очікуємо на якомога швидший вступ Швеції». Після конструктивної зустрічі високопоставлених представників Туреччини, Швеції і Фінляндії в четвер пан Столтенберг зустрінеться з Президентом Ердоганом і Прем’єр-міністром Кристерссон у Вільнюсі 10 липня, як наступний крок.