Міністри оборони країн НАТО завершили дводенні засідання, пообіцявши посилення підтримки України

16 червня 2023

Міністри оборони країн НАТО у п’ятницю, 16 червня 2023 року, завершили дводенні засідання в Брюсселі в контексті підготовки до Вільнюського саміту в липні.
 

Пан Столтенберг сказав, що « Збройні сили України посилили свої операції уздовж лінії фронту і досягають стійкого прогресу. Проте вони мають справу зі складною місцевістю, російськими військами, що окопались, і жорстокими боями». В цьому контексті він підкреслив, що посилена підтримка України залишається критично важливою. Він привітав нові оголошення з боку членів Альянсу, включно з ініціативою на чолі з Нідерландами і Данією розпочати підготовку українських пілотів на літаках-винищувачах F-16 і разом зі Сполученим Королівством і Сполученими Штатами передати зенітні ракети малого і середнього радіуса дії. Він також схвалив те, що члени Альянсу вже зробили внесків і зобов’язань на суму 500 мільйонів євро в Пакет комплексної допомоги НАТО, зазначивши, що НАТО готує багаторічний пакет із значним фінансуванням перед самітом, а також працює над створенням нової Ради НАТО-Україна, в якій Україна і члени Альянсу будуть консультуватись і приймати рішення з безпекових питань на рівноправній основі. «Ми прагнемо провести перше засідання нової Ради у Вільнюсі з Президентом Зеленським», –  сказав він.

На Вільнюському саміті члени Альянсу також здійснять кроки з подальшого підсилення стримування і оборони, включно з новими регіональними планами. Пан Столтенберг підкреслив, що вперше з часів холодної війни члени Альянсу «повністю поєднують планування нашої колективної оборони з плануванням наших військ, сил, засобів, командування і управління» і що НАТО матиме понад 300 тисяч військовослужбовців на високому рівні готовності за підтримки значними повітряними і морськими силами «для оборони кожного дюйма території Альянсу від будь-якої загрози».

Міністри також узгодили нову ротаційну модель протиповітряної і протиракетної оборони; домовились значно збільшити цілі спроможності для основних боєприпасів поля бою; і обговорили План дій НАТО з виробництва оборонної продукції із заходами з об’єднання попиту, посилення спроможності і поліпшення оперативної сумісності і взаємозамінності. Пан Столтенберг сказав, що у Вільнюсі він очікує від союзників з НАТО на більш амбіційні зобов’язання щодо інвестицій в оборону, де 2% ВВП на оборону буде нижнім порогом, а не стелею.

Група ядерного планування НАТО також провела свою зустріч для обговорення ядерних аспектів поточного безпекового середовища і поточної адаптації ядерного стримування НАТО.