Верховна Рада ратифікувала угоду між Україною і ЄС про участь у програмі «Цифрова Європа»

24 лютого 2023

23 лютого 2023 року, Верховна Рада України схвалила законопроєкт № 0187 «Про ратифікацію Угоди між Україною та Європейським Союзом про участь України у програмі Європейського Союзу «Цифрова Європа» (2021-2027)».

Це дозволить забезпечити виконання всіх необхідних внутрішньодержавних процедур щодо набрання чинності зазначеної Угоди та набуття асоційованого членства України у програмі Європейського Союзу «Цифрова Європа» (2021-2027). Угода була підписана 5 вересня 2022 року у м. Брюссель (Королівство Бельгія). Про це йдеться в пояснювальній записці до законопроєкта.

Програма Європейського Союзу «Цифрова Європа» – це програма фінансової підтримки ЄС (7.5 млрд. євро на 7 років), яка забезпечує фінансування проєктів за п’ятьма напрямами:

  • суперкомп'ютер,
  • штучний інтелект,
  • кібербезпека,
  • цифрові навички,
  • забезпечення широкого використання цифрових технологій в економіці та суспільстві.

Мета цієї програми – зміцнення та просування потенціалу Європи в ключових сферах цифрових технологій шляхом всестороннього розгортання. Програма підтримує державні органи, неурядові організації та приватні суб’єкти, малі та середні підприємства у ЄС та за його межами. Статтею 10 Регламенту (ЄС) 2021/694 Європейського Парламенту та Ради від 29 квітня 2021 року про започаткування Програми та скасування Рішення (ЄС) 2015/2240 передбачено асоційовану або частково асоційовану участь країн Європейської політики сусідства.

Приєднання до Програми сприятиме реалізації цифрових проєктів в Україні, посилить співпрацю з міжнародними партнерами шляхом підтримки у межах Програми проєктів, заснованих на принципах цифрового законодавства і політики ЄС, сприятиме виконанню зобов’язань України за міжнародними договорами, зокрема за Угодою про асоціацію між Україною та ЄС.