Роумінг з ЄС: Європейська Комісія погодила зміни до Угоди про асоціацію з Україною

15 лютого 2023

Європейська Комісія схвалила пропозицію про включення положення про роумінг до Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. 

Згідно з пропозицією, громадянам України більше не доведеться додатково платити за користування мобільними телефонами під час подорожі у межах Європейського Союзу, мандрівники з ЄС отримають ті ж можливості під час візиту в Україну, йдеться у прес-релізі на сайті Європейської Комісії. 

«Залучення України до нашої ініціативи «Roam like at home» («За кордоном – як і вдома»), означає, що ми досягли наступної важливої віхи в постійному поглиблені наших відносин. Це полегшить життя українським громадянам, які прибувають до ЄС, і допоможе громадянам ЄС, які подорожують в Україну. Це демонструє нашу чітку прихильність до повного впровадження масштабної Поглибленої і всеохоплюючої зони вільної торгівлі і є ще однією ознакою того, що майбутнє України – у ЄС», – заявив Виконавчий Віце-президент Європейської Комісії Валдіс Домбровскіс.

Включення України до зони безоплатного роумінгу ЄС є одним з основних пунктів оновленого Плану пріоритетних дій. Цей план є дорожньою картою повного впровадження Поглибленої і всеохоплюючої зони вільної торгівлі між Україною та ЄС (ПВЗВТ) та подальшої інтеграції України до Єдиного ринку ЄС. Це перший випадок розширення режиму внутрішнього ринку ЄС на Україну.

«Сьогоднішня пропозиція наближає громадян України до переваг важливої особливості Єдиного ринку, якою є користування роумінгом без доплат під час подорожі в межах ЄС. Це вперше, коли ми пропонуємо відкрити нашу зону «За кордоном — як і вдома» на довготривалій основі для країни, що не входить у ЄС та ЄЕЗ (Європейської економічної зони - прим.ред.). Це також перший крок до можливої подальшої інтеграції в телекомунікаційній сфері», – зазначив Комісар ЄС із питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретон.

Пропозиція Єврокомісії буде розглянута Радою Європейського Союзу. Згідно з домовленістю Ради Комітет із питань торгівлі між Україною та ЄС має ухвалити Спільне рішення застосувати режим зони вільної торгівлі для роумінгу.

Темпи, якими Україна буде інтегрована у внутрішній ринок ЄС для роумінгу, залежатимуть від темпів наближення та імплементації відповідного законодавства ЄС в Україні.

Довідково

За даними Європейської Комісії близько 4 млн українців, які виїхали до ЄС, рятуючись від війни, скористалися доступними або безкоштовними дзвінками між ЄС та Україною. Це стало можливим завдяки домовленостей операторів зв’язку. Нещодавно такі заходи були продовжені ще на шість місяців.