В Україні відкриють Офіс програми ЄС «Горизонт Європа»

8 лютого 2023

Європейський Союз допоможе створити та профінансує роботу Офісу програми «Горизонт Європа» в Україні до кінця 2027 року. 

Про це за підсумками спільного засідання Уряду України та Колегії Європейської Комісії повідомляє Міністерство освіти і науки України. 

Ключові завдання Офісу, зокрема, це:

  • Надавати цільову підтримку дослідникам України у підготовці конкурсних заявок та пошуку відповідних партнерів.

  • Проводити тренінги щодо підготовки конкурсних пропозицій.

  • Сприяти створенню активної та ефективної мережі національних контактних пунктів, які надаватимуть професійні послуги українським дослідникам та інноваторам по всій країні.

  • Надавати політичні консультації з інтеграції України до Європейського дослідницького простору (ERA).

  • Здійснювати моніторинг реалізації проєктів співпраці та популяризувати наукову співпрацю.

  • Організовувати цільові інформаційні заходи щодо можливостей співпраці в галузі наукових досліджень та інновацій.

Робота Офісу сприятиме інтеграції України до Європейського дослідницького простору, а також посилить розбудову нашої країни в межах Плану відновлення України.

Довідково 

У 2021 році розпочалася Рамкова програма Європейського Союзу з досліджень та інновацій «Горизонт Європа» (Horizon Europe) на період 2021 - 2027 роки. План програми, розроблений Європейською Комісією, передбачає протягом вказаного періоду підвищення фінансування науки в ЄС на 50% для подолання кризи, що спричинена поширенням COVID-19. Загальний бюджет програми «Горизонт Європа» становить 95,5 млрд євро, це на 30% більше, ніж було виділено на попередню науково-дослідну програму «Горизонт 2020». 

У жовтні 2021 року, на 23-му Саміті Україна - ЄС було офіційно підписано Угоду про участь України у Рамковій програмі з досліджень та інновацій «Горизонт Європа» та Програмі з досліджень та навчання Європейського співтовариства з атомної енергії «Євратом».