МЗС України та Держави Ізраїль провели політичні консультації

15 лютого 2022

13 лютого в Єрусалимі відбулися політичні консультації міністерств закордонних справ України та Ізраїлю.

Українську делегацію очолила перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова. Ізраїльську сторону представляли керівники профільних департаментів МЗС Ізраїлю.

У ході консультацій сторони обговорили широке коло питань взаємодії, зокрема в рамках ООН, ОБСЄ та інших міжнародних організацій. 

Делегації приділили особливу увагу питанням забезпечення прав людини на тимчасово окупованих територіях України. Еміне Джапарова поінформувала ізраїльську сторону про грубі порушення прав людини в Криму і на Донбасі.

Перша заступниця міністра закликала Ізраїль і надалі підтримувати резолюції ГА ООН щодо України, зокрема резолюції щодо ситуації з правами людини в тимчасово окупованих Автономній Республіці Крим та місті Севастополь. 

Сторони окреслили подальші кроки з метою втілення раніше прийнятих рішень в рамках ГА ООН задля захисту прав людини в Криму. 

Українська делегація поінформувала ізраїльських колег про поточну ситуацію навколо українських кордонів та нарощування військової присутності РФ. Наголошувалося на необхідності консолідації підтримки нашої держави зі сторони міжнародних партнерів, зокрема Ізраїлю, задля стримування Російської Федерації від нової хвилі агресії.

«Розраховуємо на підтримку Держави Ізраїль в часи, коли вона найбільше потрібна», - зазначила Еміне Джапарова. Вона також підкреслила, що інтеграція України до євроатлантичного безпекового простору та набуття повноправного членства в НАТО є конституційною нормою нашої держави.

Ізраїльська сторона відзначили важливість розвитку двосторонніх відносин, підтвердила підтримку суверенітету та територіальної цілісності України у її міжнародно визнаних кордонах.

Сторони обговорили питання щодо розгляду у Кнесеті Ізраїлю питання визнання Голодомору 1932-1933 років актом геноциду українського народу.

Перша заступниця міністра закликала ізраїльську сторону приєднатись до діяльності Кримської платформи.

Під час робочого візиту до Ізраїлю також відбулася зустріч першої заступниці міністра Еміне Джапарової з міністром закордонних справ Держави Ізраїль Яїром Лапідом.

Сторони обговорили питання співробітництва України та Ізраїлю на стратегічних напрямах.