Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба провів телефонну розмову з міністром закордонних справ Федеративної Республіки Бразилія Карлосом Альберто Франсою

15 лютого 2022

Розмова відбулася напередодні візиту Президента Бразилії Жаїра Больсонару до Москви.  

Глава української дипломатії детально поінформував свого бразильського колегу про безпекову ситуацію поблизу державного кордону та на тимчасово окупованих територіях України.

Він підкреслив відданість нашої держави політико-дипломатичному врегулюванню російсько-українського збройного конфлікту, вчергове спростувавши закиди російської сторони про нібито наміри України здійснити силову операцію на Донбасі.

“Незважаючи на складну безпекову ситуацію, вікно для дипломатії залишається відкритим. Україна та її партнери активно працюють над деескалацією та втриманням Росії в руслі конструктивного діалогу. Зараз важливо як ніколи зберігати єдність та рішучість спільних дій”, - наголосив Дмитро Кулеба. 

Міністри обговорили співпрацю України та Бразилії в рамках міжнародних організацій. Дмитро Кулеба висловив сподівання на підтримку нашої держави з боку Бразилії як непостійного члена Ради Безпеки ООН задля захисту міжнародного миру та безпеки, заснованих на повазі до суверенітету та територіальної цілісності держав в їх міжнародно визнаних кордонах. Він також порушив питання підтримки Бразилією резолюцій Генеральної Асамблеї ООН щодо ситуації в тимчасово окупованому Криму. 

Дмитро Кулеба та Карлос Альберто Франса приділили окрему увагу крокам задля збільшення обсягів торгівлі та поглиблення співробітництва в сферах енергетики, ІТ-технологій, авіакосмічній галузі та агропромисловому секторі.

Сторони висловили намір провести цьогоріч 7-ме засідання Спільної українсько-бразильської міжурядової комісії з торговельно-економічного співробітництва, а також чергові засідання у рамках Діалогу оборонної промисловості та консультацій з кібербезпеки.

Глава МЗС України підкреслив важливу роль великої української громади в Бразилії у зміцненні двосторонніх відносин.

Насамкінець міністри обмінялися запрошеннями здійснити двосторонні візити в зручний час.