Дмитро Кулеба та Хосе Альбарес Буено скоординували позиції України та Іспанії задля стримування РФ від подальшої агресії

9 лютого 2022

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба провів переговори з міністром закордонних справ, ЄС і співробітництва Іспанії Хосе Мануелем Альбаресом Буено, який вперше відвідує Україну з візитом.

Глава української дипломатії детально поінформував свого іспанського колегу щодо безпекової  ситуації поблизу державного кордону та на тимчасово окупованих територіях України. Він підкреслив, що агресивні дії Російської Федерації загрожують безпеці не лише нашої держави, але і всього євроатлантичного простору.   

“Ситуація залишається напруженою, але контрольованою. Дипломатія продовжує працювати над зниженням напруги. Сьогодні важливо всім усвідомлювати, що йдеться не лише про загрози для безпеки України, але й про захист всієї безпекової архітектури Європи. Від того, як велика європейська спільнота пройде цю кризу, залежатиме майбутнє Європи та кожної окремої європейської країни”, - наголосив Дмитро Кулеба. 

Хосе Альбарес Буено підтвердив підтримку суверенітету та територіальної цілісності України з боку Іспанії, а також готовність Мадрида до злагодженої роботи всередині ЄС задля втілення комплексного пакету стримування РФ, насамперед застосування нових жорстких санкцій.

Міністри приділили окрему увагу зміцненню безпекового сектору України, посилення її обороноздатності.

Вони обговорили кроки задля просування європейської та євроатлантичної інтеграції України, підготовку до саміту НАТО в Мадриді у червні цього року. 

Дмитро Кулеба підкреслив, що Україна налаштована активно розвивати співпрацю з Іспанією в політичній, торговельній, освітній та гуманітарній сферах. Він підтвердив зацікавленість нашої держави в здійсненні першого в історії візиту Прем'єр-міністра Іспанії до України.

Хосе Альбарес Буено підтримав пропозицію Дмитра Кулеби провести масштабний бізнес-форум, який створить нові можливості для українського та іспанського бізнесу, підтримає експортерів у виході на нові ринки.

Глави МЗС домовилися про проведення політичних консультацій міністерств закордонних справ і чергового засідання спільної міжурядової комісії з торговельно-економічного співробітництва.