Україна та Нідерланди планують створити бізнес-місії з двосторонніх питань для інвесторів

3 лютого 2022

Про це йшлося під час зустрічі Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля з Прем’єр-міністром Королівства Нідерланди Марком Рютте у Києві 2 лютого.

Денис Шмигаль зауважив, що Україна очікує збільшення інвестицій з Нідерландів, які є одними з лідерів за обсягом капіталовкладень в українську економіку. За його словами, обсяг нідерландських інвестицій в Україну станом на 1 жовтня 2021 року склав понад 11 млрд доларів.

«Нідерланди є важливим торговельно-економічним партнером України та одним із найбільших інвесторів в українську економіку. Впевнений, що завдяки спільній роботі обсяг цих інвестицій може значно зрости. Це стосується не лише традиційних сфер співробітництва, але й новітніх галузей співпраці, таких як меліорація, видобуток та машинобудування», — зазначив очільник українського Уряду.

Зі свого боку Марк Рютте запропонував організувати бізнес-місії з двосторонніх питань для вже наявних і потенційних інвесторів. Денис Шмигаль підтримав ініціативу, відзначивши, що до таких зустрічей можуть бути залучені представники профільних міністерств.

«Бізнес-місії можна було б організувати на базі посольств за участі урядовців. Зі свого боку ми організуємо таку ж бізнес-місію в Королівство Нідерланди, щоб знайти точки дотику в цікавих для обох сторін напрямах», — зауважив Прем’єр-міністр України.

Марк Рютте зазначив, що Королівство Нідерланди як одна з найбільших країн-інвесторів готова надалі співпрацювати та підтримувати Україну.

Окрім того, Прем’єр-міністр України подякував Нідерландам за послідовну підтримку незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України. Він підкреслив, що Україна цінує принципову позицію Нідерландів щодо засудження агресії Росії.

Як відзначив Денис Шмигаль, Україна шукає підтримки в розвитку Збройних Сил та співпраці в оборонній сфері, тож подякував Королівству Нідерланди за підтримку рішення про виділення 31 млн євро на поточні потреби ЗСУ в межах Європейського фонду миру.

Серед іншого очільники урядів обговорили розслідування справи MH17. Денис Шмигаль наголосив, що Україна підтверджує вжиття усіх необхідних заходів для належного розгляду позовів проти Росії у ЄСПЛ. Україна також повністю підтримує позицію Нідерландів щодо необхідності вшанування і увічнення пам’яті жертв катастрофи.