МЗС України та Молдови провели політичні консультації

1 лютого 2022

31 січня в Києві відбувся черговий раунд політичних консультацій на рівні заступника міністра закордонних справ України Миколи Точицького та державного секретаря Міністерства закордонних справ і європейської інтеграції Республіки Молдова Руслана Болбочана.

Сторони обговорили проблематику регіональної безпеки, консолідацію зусиль України та Молдови задля протидії спільним безпековим викликам.

Співрозмовники підтвердили взаємну підтримку суверенітету та територіальної цілісності обох країн. Українська сторона висловила готовність і надалі дієво долучатися як посередник до процесу придністровського врегулювання у форматі «5+2». Микола Точицький запевнив у незмінності позиції Києва: конфлікт може бути врегульований виключно мирним шляхом зі збереженням територіальної цілісності Молдови в межах її міжнародно-визнаних кордонів.

Сторони розглянули можливі взаємні візити найвищого та високого рівня у 2022 році з урахуванням відзначення цьогоріч 30-ї річниці встановлення дипломатичних відносин між Україною та Молдовою.

Під час консультацій заступник міністра та державний секретар підкреслили нагальність активізації діяльності Спільної міжурядової комісії з питань торгово-економічного співробітництва в інтересах відновлення економік обох країн в умовах пандемії COVID-19.

Сторони акцентували пріоритетність енергетичного напряму двосторонньої співпраці. Микола Точицький підтвердив зацікавленість України і надалі надавати молдовській стороні послуги як з транзиту газу, так і щодо зберігання молдовського газу в українських підземних газосховищах. Йшлося також про перспективи повернення українських енергетичних компаній на молдовський ринок постачання електричної енергії.

Микола Точицький та Руслан Болбочан відзначили прогрес у реалізації флагманського інфраструктурного проєкту – відновлення найкоротшого шляху між Києвом та Кишиневом, частиною якого стане прикордонний мостовий перехід через Дністер на українсько-молдовському державному кордоні у районі населених пунктів Ямпіль-Косеуць.

Сторони підкреслили перспективність подальшої тісної співпраці у рамках Асоційованого тріо України, Грузії та Молдови задля поглиблення політичної асоціації та економічної інтеграції з ЄС, а також для просування нових можливостей у рамках Східного партнерства.