Міністр закордонних справ України обговорив з Прем’єр-міністеркою Данії підтримку економічної та фінансової стабільності України

28 січня 2022

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба провів зустріч із Прем’єр-міністеркою Данії Метте Фредеріксен під час візиту до Копенгагена.

Глава української дипломатії подякував керівниці данського уряду за проактивну позицію Данії у протидії агресивним намірам Росії, зокрема спробам дестабілізації України.

Міністр висловив вдячність за збереження звичного режиму роботи данського посольства в Києві, підтвердивши позицію про передчасність евакуації з України членів родин і співробітників дипломатичних установ.

Співрозмовники погодилися, що запобігання подальшій ескалації російської агресії проти України та Європи залежить від консолідованого міжнародного тиску на Росію в поєднанні з максимальним підвищенням обороноздатності України.

У цьому контексті Дмитро Кулеба високо оцінив рішення данського уряду про надання 22 мільйонів євро на посилення сектору безпеки України в рамках Програми миру та стабілізації на 2022-2025 роки.

Сторони домовилися про подальшу участь Данії в підтримці процесу реформ в Україні, зокрема в рамках технічної допомоги на наступному етапі Програми європейського сусідства Данії (DANEP) на 2022-2026 роки. Очікується, що Данія виділить в рамках програми 73 млн. євро на втілення проєктів в Україні.

На запит Дмитра Кулеби, Прем’єр-міністерка Данії погодилася розглянути додаткові можливості підтримки економічної та фінансової стабільності України.

Співрозмовники приділили окрему увагу можливостям будівництва данськими компаніями в Україні суден багатоцільового призначення, зокрема для потреб українських прикордонників та рятувальних служб.

У цьому контексті українська та данська сторони домовилися розпочати міжурядові переговори про підготовку проєкту двосторонньої угоди щодо будівництва суден на базі української інфраструктури. 

Міністр також порушив питання збільшення Данією кількості дозволів для українських перевізників. 

Дмитро Кулеба запросив Метте Фредеріксен взяти участь у IV Міжнародній конференції з питань реформ в Україні, яка пройде 4-5 липня 2022 року в швейцарському Лугано. 

Зі свого боку, Прем’єр-міністерка підтвердила запрошення Президентові України відвідати Данію в зручний для нього час.

Окремою темою зустрічі стала практична підтримка Данією вступу України до Європейського Союзу та НАТО.