Україна приєдналася до Європейського фонду забезпечення миру

2 грудня 2021

2 грудня Рада Європейського Союзу ухвалила остаточне рішення про започаткування практичної співпраці з Україною у рамках новоствореного Європейського фонду забезпечення миру (European Peace Facility, EPF).

Про це розповів міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба за підсумками засідання Ради ЄС, на якому було ухвалене рішення.

«Новий фінансовий механізм Євросоюзу відкриває для третіх країн, зокрема України, перспективи залучення фінансових ресурсів для зміцнення інституційних оборонних спроможностей нашої держави. Українська дипломатія наполегливо та системно працювала над досягненням цього результату і нарешті маємо позитивне рішення. Я вдячний ЄС за нього», — зазначив Дмитро Кулеба.

За словами міністра, співпраця матиме довгостроковий характер і розрахована на період 2021-2027 років.

«Сьогоднішнє рішення є унікальним. Його ухвалення стало можливим завдяки тривалій та плідній дискусії українських дипломатів із інституціями Євросоюзу та його державами-членами. Пакет допомоги Україні у розмірі 31 млн євро, виділений Радою ЄС, включатиме надання матеріально-технічної допомоги для розвитку та зміцнення потенціалу Збройних Сил України», — наголосив міністр.

Дмитро Кулеба зазначив, що ресурси підуть на забарвлення низки напрямів: на інженерні спроможності та заходи з розмінування; мобільність та логістику; кібербезпеку. У перспективі діапазон співпраці в рамках EPF може бути розширений за рахунок включення інших пріоритетних напрямків та потреб на розвиток обороноздатності України.

Очікується, що імплементація зазначених напрямків розпочнеться вже ближчим часом.

«Рішення про початок співпраці у рамках EPF продемонструвало стратегічний характер відносин України із Євросоюзом. Воно є особливо значущим на фоні протидії нашої держави існуючим безпековим викликам, пов’язаним із захистом суверенітету та територіальної цілісності України в міжнародно визнаних кордонах», — підсумував Дмитро Кулеба.