МЗС України та Польщі провели політичні консультації

2 грудня 2021

2 грудня заступник міністра закордонних справ України Микола Точицький провів політичні консультації із заступником державного секретаря МЗС Республіки Польща Марціном Пшидачем у м. Варшава.

Консультації були присвячені 30-й річниці визнання Польщею відновленої незалежності України, яка припала на 2 грудня. Співрозмовники привітали один одного з цією визначною подією в історії наших двох держав.

Микола Точицький висловив солідарність польській стороні у зв’язку із штучно створеною Москвою і Мінськом міграційною кризою на польсько-білоруському кордоні та поінформував про кроки, які вживаються Україною з метою посилення ділянки українського державного кордону з Білоруссю.

Заступники міністрів детально обговорили стан і перспективи посилення двостороннього співробітництва в сфері енергетики, підвищення ефективності функціонування пунктів пропуску на українсько-польському кордоні, реалізації  культурних, гуманітарних, наукових та освітніх проєктів, взаємодії з питань спільного історичного минулого, забезпечення прав національних меншин в Україні та Польщі. 

Микола Точицький подякував Польщі за рішучу підтримку суверенітету і територіальної цілісності України, практичне сприяння у реалізації нашою державою курсу на членство в ЄС і НАТО. Дипломат наголосив, що важливим на цьому шляху стало підписання Президентом Володимиром Зеленським і Президентом Анджеєм Дудою Спільної декларації про європейську перспективу України у Варшаві 3 травня 2021 року. 

Співрозмовники позитивно відзначили зростання двостороннього товарообігу і готовність до подальшої взаємодії у торговельній та інвестиційній сферах.

Представники МЗС Україна та Польща також обговорили взаємодію в рамках польського головування в ОБСЄ в 2022 році.

Заступники міністрів також високо оцінили рівень співробітництва України, Польщі і Литви в рамках Люблінського трикутника. У цьому контексті особливо відзначили проведення цього ж дня першої онлайн зустрічі президентів трьох держав.

Микола Точицький і Марцін Пшидач підтвердили спільну позицію двох країн у питанні ризиків і загроз від російського газопроводу «Північний потік-2» для енергетичної безпеки Європи та наголосили на неприпустимості використання Росією енергоносіїв як засобу політичного тиску і шантажу.